RESIDENT OF NIET-RESIDENT

wat bedoelt me hier eigenlijk mee ?

Eenmaal in Spanje, hetzij om te huren of te kopen zal je zeer vaak horen spreken over een NIE nummer, RESIDENT zijn of niet, RESIDENCIA aanvragen ....

 

 

 

 

 

 

Bent U eigenaar in Spanje maar heeft U Uw hoofdverblijf nog in Uw land van oorsprong dan bent U in Spanje gekend als NIET-RESIDENT.  

Gevolg is dat je fiscaal de belastingen op je Spaans eigendom dient te betalen als NIET RESIDENT (model 210, lees verder meer) en dat je een bankrekening hebt als NIET RESIDENT.  Wat Spanje betreft ben je dus een buitenlander met een verblijf in Spanje dat hij enkel gebruikt als tweede verblijf.

Dus om als NIET RESIDENT te worden beschouwd dient je hoofdverblijfplaats zich buiten Spanje te bevinden, dien je je hoofdinkomsten ook te genereren buiten Spanje en mag je niet meer dan 6 maand per jaar in Spanje verblijven.

Je inkomstenbelastingen  betaal je gewoon in je thuisland.

 

RESIDENT
Verblijf je meer dan 6 maand per jaar in Spanje en is hier je hoofdverblijf dan ben je RESIDENT.  Je dient in Spanje je RESIDENCIA aan te vragen

Je zal inkomstenbelastingen in Spanje dienen te betalen (uitzondering voor pensioenen van staatsambtenaren), en valt voor  de zorg/ziekte-verzekering  onder het Spaanse syteem (zie verder )

aanvraag RESIDENCIA gebeurt op het plaatselijke kantoor POLICA  NACIONAL.

 

OPGELET 

* Resident worden heeft niet enkel een invloed op je belastingen ook op eventuele nalatenschappen,   schenkingen, ziektezorg ...  . Alvorens te beslissen om RESIDENT te worden je dus best zeer goed

  informeren

* heb je een  attest blijvende invaliditeit dient dit in Spanje te worden gevalideerd.

 

bij EC-HELPDESK helpen wij U graag verder met informatie of met het aanvragen van een NIE nummer, een RESIDENCIA kaart, aansluiten sociale zekerheid ..